Kapcsolat Árlista  
 
A kemence
Kemence típusok
A kemence építése
A kemence tartozékai
A kemenceépítés folyamata
Kemence galéria
Kemencés receptek
Vendégkönyv
 

A kemence

"...tegyük ezüst, s arany foglalatba népi hagyományaink ránk maradt gyöngyszemeit, s úgy mutassuk
meg honfitársainknak s a nagyvilágnak, mit alkotott ez a nép itt a Kárpát-medencében..."
/Vásárhelyi Laci bácsi/
 
Vásárhelyi Laci bácsi gondolatán elindulva szeretnénk a magunk módján, kemencéinken keresztül minél szélesebb körben elterjeszteni, megmutatni, megértetni hagyományaink szépségét, fontosságát.

A kemence eredete

A kemence szó még a honfoglalás előtti időkben került nyelvünkbe, a szlávsággal fennálló kapcsolatainkból eredeztetik. Őseink jurtái, jurtaszerű sátrai, kisebb felszíni házai, veremházai velejárója volt a sarokba épített kemence, melynek tűztere még kissé a földbe nyúlt. Ez a kemence volt a ma ismert kemencék elődje. Természetesen ilyen kemencét már nemigen készíttetnek, hiszen ezen kemencék füstelvezetése még  nem volt megoldott. A fűtés iránya a felfűteni kívánt helyiségből nyílt, azonban kürtő hiányában ugyanebbe a helyiségbe is füstölt.

A XV. században jelennek meg az első kályhás házak. A kályhák elterjedésével megjelennek a füstmentes szobák. A XVI. században az alföldön a kályhák átalakulnak, az oldalukat sárból, agyagból készítik és csempével díszítik, a csempék miatt bögreszemes kemenceként terjed el ez a kemencetípus. A XVII-XVIII. században az ország dunántúli részén is egyre inkább általánossá vált ez a kemence. A kemencékkel megkezdődik a fűtési eljárás átalakulása.

A XVIII. században a kemencék építése során egyre ritkábban használnak csempét, ezek a kemencék csupán sárból készülnek és már nem csupán fűtésre, hanem ételek készítésére is használták. A bögreszemes kemencék háttérbe szorulnak, és a kívülfűtős szobai kemencék használata is változik. Ebben az időben kerülnek előtérbe a szobai kemencék - a ma ismert hagyományos búbos kemence elődje -, mely kemencét már nem csupán fűtésre, hanem sütés-főzésre is használják.

A XVIII. század második felében meghonosodik a kemencéken a padka alkalmazása, légyen az akár konyhai, akár szobai kemence. A padka elterjedésével a kemence tűztere felemelkedett. A kemence falát vessző- vagy nádvázra, sárból építették fel, ekkor alakult ki a ma is leginkább elterjedt hagyományos boglyaforma. Ebben az időben a házak nagy része kívül fűtős kemencéből és szabad-kéményes konyhából állt.

A XIX. században a kemence mellett előtérbe került a takaréktűzhely. A takaréktűzhelyet általában a kemenceajtó melletti falra építették, ritkábban a kuckó előtti helyre. A takaréktűzhely elterjedése nem szünteti meg a kemencék használatát, a kenyeret továbbra is kemencében sütik. A kemencéről több helyen ekkor már elhagyják a padkát. A padka használata megnehezítette a kemence tisztántartását, mert a kemence mellé települő melegedni vágyók gyakran összepiszkolták a búbos kemence falát.

A XX. században ismét változás állt be a kemence formájában és építésében, már nem csupán agyagból, sárból, hanem téglából is építették. A téglával való építés azonban megnehezítette, gyakorlatilag lehetetlenné tette a hagyományos boglyaforma használatát, azonban építése a téglák miatt lényegesen gyorsabb, könnyebb volt, így a kemence formája átalakult. Kialakultak a szögletes, úgynevezett sifonkemencék, bár az ország némely vidékén már korábban is készültek szögletes kemencék.

A XX. század nem kedvez a kemencéknek. A kemencék használata egyre inkább háttérbe szorult. A városi, polgári lakásokból kikerül - a kenyeret már gyárakban, pékségekben sütik. A zárt kémények megjelenésével egyre inkább elterjednek az egyéb fűtési formák, a kemence szerepe elhalványul.

A XX. század végén, a XXI. század elején, napjainkban a globális felmelegedés hatására, valamint a növekvő energiaárak miatt a lakosság az alternatív fűtési megoldások felé fordul s talál rá ismét a hagyományos fűtési, sütési módokra a kemencére. Túl azon, hogy a kemencével való fűtés jelentősen csökkenti költségeinket, ismét előtérbe kerülhetnek hagyományaink, hagyományos ételeink.

Reméljük, kedvet csináltunk hagyományaink, a hagyományos kemencés ízek megismerésére.


 
 

Szeresd s tisztelt az kemencéd, midőn legjobb barátod, ő süti az betevőd s ontja rád melegét.