Kapcsolat Árlista  
 
A kemence
Kemence típusok
A kemence építése
A kemence tartozékai
A kemenceépítés folyamata
Kemence galéria
Kemencés receptek
Vendégkönyv
 

A kemence építése

 A hagyományos beltéri búbos kemence építése

A hagyományos búbos kemencét a rendelkezésre álló hely nagyságától függően a megrendelő egyedi igényeihez igazodva alakítjuk ki, oly módon, hogy a hagyományos búbos kemence megépítés után jól illeszkedjen a helyiség hangulatához.. A hagyományos beltéri búbos kemence építési ideje mérettől függően 6-10 nap.

A kemencéink típustól függően más-más technikával készülnek. A helyszín felmérése után megépítjük a hagyományos búbos kemence alapját téglából. Ez adja meg a búbos kemence egyedi átmérőjét, ebből adódóan a búbos kemence egyedi méretét. Kizárólag a búbos kemence alapja épül téglából. Az elkészült alapra kerül a felépítmény, maga a hagyományos búbos kemence. A búbos kemencét  egyforma méretűre vágott cserépből, felsőpetényi agyagból készítjük, mely agyag 1200°-ig hőálló, valamint a búbos kemence fenekét hagyományosan samottal béleljük megnövelve ezzel is a kemence tűzterének hőtároló képességét, hőtehetetlenségét.

Az első lépésben a búbos kemencébe a kemenceajtaját építjük be, valamint beágyaljuk a samottot. A kemenceajtó beépítését követően ellenőrizni kell a kemenceajtó tökételes működését. A következő lépésekben a cserepet agyaggal ágyalva építjük fel a búbos kemence palástját., ügyelve a hagyományos kemence formájára.  A hagyományhű búbos kemence palástjának belső részén már a felépítéskor egyenletesen eloszlatjuk az agyagot, vigyázva, hogy a cserép agyagban álljon.  A kívánt magasság elérésekor bekötjük a búbos kemencét a kéménybe, itt körültekintően kell eljárni, hogy az agyag és a cserép pontosan elláthassa a feladatát, a kémény jól működjön, megfelelő legyen a huzat mértéke. A kéménycsonk bekötését követően felépítjük a kemence búbját, ettől lesz búbos kemence, majd a kemence palástot beborítjuk dryvit hálóval és agyaggal levakoljuk a kemencét. Amikor elkészült a nyers búbos kemence begyújtjuk az első tüzet. Ez megmutatja a kemence és a kémény működését, a huzatolás mértékét valamint kiszárítja a búbos kemencét. A kemence kihűlését követően a kívánt színre meszeljük a hagyományos búbos kemencét.


A mobil kemence építése

A mobil kemence elkészülése szintén 6-10 nap. A mobil kemence telephelyünkön készül, elkészítés után a telephelyen átvehető, igény esetén azonban a helyszínre szállítjuk a kemencét.

A mobil kemence a mobilitásának megőrzése érdekében fémvázra épül, tapasztott agyagcsukás technikával. Az alapanyag szintén 1200°-ig hőálló felsőpetényi agyag, valamint samott.  A mobil kemence súlya mérettől függően 70-150 kg.
A mobil kemencét egyedi igények és egyedi méretek alapján készítjük el. Az agyagot agyagcsukás technikával készítjük és hordjuk fel a kemence palástjának.  Az agyagcsukák tapasztását körültekintően kell végezni, hogy ne maradjon zárványos a mobil kemence palástja. A mobil kemence palást felépítése után a mobil kemence búbját megformázzuk, majd megkapja a végleges agyagvakolatot. Az első tűzzel kiégetjük a mobil kemencét. A  mobil kemence kiégetése után a kemence összereped a térfogat veszteség miatt. A repedéseket javítjuk, a kemencét meszelésre előkészítjük. A mobil kemence ajtaját meszelés után kezeljük. A mobil kemence elkészült.

A mivel a mobil kemence agyagból fémvázra épül, nehezen tűri a sűrű mozgatást. A mobil kemencét érdemes  évente átnézni, amennyiben szükséges, javíttatni.


Takaréktűzhely építése

A takaréktűzhely építése előzetes felmérés alapján történik. A felmérés után a hely méreteihez igazodva több, egyedi tervet készítünk, melyek közül választható ki a megépítendő takaréktűzhely. A takaréktűzhely megépítésekor igény esetén a füst kivezetéséhez füstölőt is elhelyezünk, ahol akár hal, akár egyéb húsok is felfüstölhetőek. A kombinált takaréktűzhelynél akár grill, akár füstölő is kialakítható, ahogy a hely engedi az egyedi igények alapján építendő takaréktűzhely kialakítását. A takaréktűzhelyben történő sütés esetén az étel nem kap olyan füstös, jellegzetesen kemencés ízt, mert ebben az esetben a takaréktűzhely sütője egy zárt sütőtér, melyet az elvezetett füst tart forrón. Fontos tudnunk azonban, hogy a takaréktűzhelyben történő sütés-főzés nagy figyelmet igényel, akárcsak a hagyományos búbos kemencében történő főzés.

A takaréktűzhely építése hasonlóan a kemencéhez tégla alapra készül. A tűztér, illetve a forró füst elvezetésének útján a téglát már agyagba ágyaljuk. A tűzteret samottal béleljük, megnövelve a hőtárolást így a forró füst felfűti a takaréktűzhely sütődobozát.


A kemenceajtó

A kemenceajtó kiválasztásánál vegyük figyelembe a kemencénk stílusát, a kemence környezetét. Több típusú kemenceajtónk közül választhatnak egyedi igények alapján. A kemenceajtó mérete igazodik a kemence típusához attól függően, hogy hagyományos búbos kemencét, mobil kemencét vagy vásározó mobil kemencét építünk, azonban a kemenceajtó stílusa már kiválasztható. Választhatunk üveges kemenceajtót, zárt kemenceajtót vagy tevős kemenceajtót. A kemenceajtó fogantyúja szintén egyedileg kiválasztható, mobil kemence esetén javasoljuk, hogy azonos legyen a kemencezáró kalap fogantyújával. A kemenceajtók külön is megrendelhetőek.

   

A kemence tisztítása, karbantartása, javítása

  Fontos, hogy a kemencéinket még a fűtési szezon előtt tisztítsuk ki, ezt érdemes szakemberre bízni. A kemence esetleges hibáit ilyenkor kijavítjuk, a füstelvezetés akadálytalan működését valamint a kemence működését próbafűtéssel ellenőrizzük, hogy a sütés-főzés, a fűtés a kemencében örömet és ne bosszúságot okozzon.


Szeresd s tisztelt az kemencéd, midőn legjobb barátod, ő süti az betevőd s ontja rád melegét.