Kapcsolat Árlista  
 
A kemence
Kemence típusok
A kemence építése
A kemence tartozékai
A kemenceépítés folyamata
Kemence galéria
Kemencés receptek
Vendégkönyv
 

A kemence tartozékai


Íme néhány kemencetartozék a teljesség igénye nélkül. Néhány tartozék ma is használatban van a kemencék mellett, néhány azonban a feledés homályába merült, kevesen használják, kevéssé jelenik meg a köztudatban.
A képekre kattintva a kemence tartozékait nagyobb méretben is megtekinthetik.

Szénvonó, szivanó:


Általában fából, ritkábban vasból készült kemence tartozék. Egy hosszú bot  végére trapéz alakú deszkalap volt csatolva. A kemencében történő használat előtt vízbe mártották, nehogy meggyulladjon. A tüzelő betolására, a parázs mozgatására használták, de a kemencében levő tepsit vagy edényt is ezzel húzták ki. Napjainkban jellemzően vasból készül ez a kemence tartozék.

Piszkafa:

A kemence tüzének igazítására használatos tartozék kb. 2 m hosszú, vékonyodó faág volt, mely gyorsan használódott a sűrű lángra kapástól, ha elkopott, kicserélték. Napjainkban vasból készítik, szintén a kemencében lévő tűz igazítására szolgál.

Vaslapát


A kemence forró parazsának lapátolására szolgál.

Sütőlapát:

Talán az egyetlen kemencetartozék, amit ha máshonnan nem, a mesékből mindenki ismer. Kenyérsütésnél volt igen fontos szerepe. A kenyeret vetették be véle a kemencébe. Általában egy darabból faragták ki, de előfordult a több darabból összeállított sütőlapát is. A nyelének végén kerek vagy ovális lap volt, ezzel a kenyéren kívül a különböző sütőtálakat is mozgatni tudták a kemencében.

       

A sütőlapát kedves barátunk Farkas Béla népi iparművész munkája.

Pemét, pemete:

A kemence fenekét pemetével tisztították, erre a célra cirokból vagy kukoricacsuhéból fonták a kemence ezen tartozékát. Egy hosszú bot végére cirok- vagy kukoricacsuhé-csomót erősítettek, a forró kemence seprése előtt vízbe mártották, hogy meg ne gyulladjon.

Kantakocsi, kantaszekér:

Arra használták, hogy a fazekat a kemencébe tegyék. A két kerékből és egy vasból készített villa nyélre erősítve segítette az edények kemencébe történő be- illetve kivételét. Az edényt a villa közé szorítva, a villával kissé megdöntve, a kantakocsi kerekein gördítve lehetett az edényt a kemencében mozgatni.

Szánkó:

Néhány helyen a kemencében, tepsiben való sütéshez szankót használtak, mely úgy volt kialakítva, hogy a tepsi kényelmesen elférjen rajta, így akár parázson is lehetett vele sütni.


Szusztora vagy pap:

A kemence belsejének megvilágítására szolgáló, sárból készült tartóba vagy kenyértésztába szúrt, botra tekert, olajos rongy.

A kemencében történő sütés-főzés kellékei, tartozékai

Dagasztó teknő:

  A kenyértésztát a dagasztó teknőben dagasztották. Külön teknőt használtak a húsok keverésére (kolbász, hurka) és külön teknőt a kenyér bedagasztására. Általában a kenyér dagasztására szolgáló teknőben kizárólag kenyeret dagasztottak, az egyéb édes kalácsok tésztáját külön teknőben, vagy fából faragott szakajtóban készítették.

Szakajtó:


A bedagasztott, sütésre előkészített kenyeret a szakajtóban pihentették a kemencébe való bevetésig. A szakajtóba ruhát tettek, ebbe tették a megformázott kenyeret, kenyér felvette a szakajtó formáját, ezért általában kerek szakajtót használtak, ezeket általában kukoricacsuhéból fonták, de előfordul fából faragott szakajtó is. Nálunk az édes kelt tészták fából faragott szakajtóban készülnek.

A tekenyő és a szakajtó kedves barátunk  Farkas Béla népi iparművész munkája.


Lószőr szita:

   Elődeink a kenyérlisztet lószőr szitán szitálták át, ezzel törve össze a lisztet, így a liszt levegősebb lesz, a kenyértészta lazább.

Vászonedény:

 Agyagból készült, kívül mázatlan, vékony falú, öblösödő edény, melynek egy vagy két füle van. Kívülről mázatlan, ezért nevezik vászonedénynek. Kemencében és szabad tűznél is főztek benne, szabad tűz esetén a tűz mellé tették, mivel az edénynek csak egyik oldalát érte a meleg, ezért az  ételkörbe-körbe mozog. Az ételek agyagedényekben nem fortyognak csak gyöngyölve forrnak, részben ezért is ízletesebbek, akár kemencében, akár szabadon főzünk bennük.

A vászonedény Takács István fazekasmester munkája.

Kacsasütő:

Agyagból készült, mázalt lapos, fedeles edény, melyben egy kacsa akár egészben is elfér. Kacsakoporsónak is nevezik.

A kacsasütő Kabai Erzsi fazekasmester munkája. Köszönjük a képet Stefán Marcsinak.

Háromlábú edény:

   Agyagból készült, kívül-belül mázalt, három lábon álló edény, akár kemencében, akár szabad tűzön is használható. A lábak miatt parázs fölé is helyezhető, esetleg közvetlen az edény alatt apró, fatörmelékből tűz rakható. Ebben az esetben a tűz folyamatos figyelmet, gondozást igényel, a vékony fa hamar leég alatta.

A háromlábú edény Takács István fazekasmester munkája.

Tepsi, cseréptepsi:

Készülhetett vasból vagy cserépből. Sütésre használták, a kemencében használatos szankót általában a tepsi méretéhez alakították.

Cserép sütőforma:

Kalácsokat, tésztákat cserép sütőformában érdemes a kemencében sütni, természetesen bármiben megsül a tészta, de cserépben sülve ízletsebb.

A kerámia Takács István fazekasmester munkája.

Öntöttvas lábas:

Vasból készült edény, főzésre használták. Általában szabad tűzön főztek rajta. Az edény maga készülhetett lábakkal is, sőt akár lábas fedővel is, ebben az esetben a fedő más funkciót is betölthetett, így akár önálló edényként is használható volt.

Korona

Szabadtűzi sütéshez használható korona, melyre ráhelyezhető agyag edény, vászonedény.


A kemence ajtaja:


   
A kemenceajtó stílusa, a kemenceajtó fogantyúja egyedi megrendelés alapján, saját stílusunknak leginkább megfelelő mintával rendelhető meg. A kemence ajtaja egyedi megrendelés alapján, kovácsoltvasból készült kisipari munka. A kemenceajtó fogantyúja porcelánfogantyú. Természetesen nem zárkózunk el a saját beszerzésű fogantyú felszerelésétől sem, azonban figyelembe kell venni, hogy a rézfoglalatú fogantyú átmelegszik, ezért a porcelánfogantyút javasoljuk. Az alábbi képeken bemutatunk néhány fogantyú mintát.
 

Kemenceajtó gombok

A kemenceajtó gombok egyedi igények alapján kiválaszthatóak, Érdemes a harmónia érdekében egyformát választani a kemenceajtóra és a kemencezáró samottra.


Kemencezáró samott

A kemencezáró samott feladata a felfűtött mobil kemence kürtőjének lezárására szolgál. A kemencezáró samott egyedi méretben, egyedi gombokkal készül. Érdemes a kemenceajtó gombjához igazodva kiválasztani kemencezáró samott gombját.

       


       
       
       

A kések Divinyi Krisztián fafaragó barátunk munkái. Az egyedi kézzel faragott kések megrendelhetőek.


A képekre kattintva azok nagyobb méretben is megtekinthetőek.
Szeresd s tisztelt az kemencéd, midőn legjobb barátod, ő süti az betevőd s ontja rád melegét.