Kapcsolat Árlista  
 
A kemence
Kemence típusok
A kemence építése
A kemence tartozékai
A kemenceépítés folyamata
Kemence galéria
Kemencés receptek
Vendégkönyv
 

Kemence előkészítése, receptek

A kemencében történő sütés-főzés előtt néhány hasznos tanáccsal, tudnivalóval szolgálunk

A búbos kemence előkészítése, a búbos kemence tüzelője:

A legfontosabb a hagyományos búbos kemence felfűtése. A kemence felfűtését a kemence takarításával kezdjük. A kemence alját jól kiseperjük a peméttel. A megfelelő tüzelőanyag száraz, gyanta-, gomba-, penész és élősködő mentes, lehetőleg lombos fa. Ügyeljünk arra, hogy a fa száraz és kezeletlen legyen. A festett, lakkozott, kezelt valamint korhadt fa nem megfelelő a hagyományos búbos kemence fűtésére. A kemence felfűtésénél figyeljünk arra, hogy lehetőleg ne használjunk nyers, bodza, cseresznye vagy szilva fát.

A búbos kemence felfűtése:

A tüzelőanyagból a kemence alján lehetőleg középen egy kis máglyát alakítunk ki. Legalább 3 órán át hagyjuk égni a tűzifát.  A kemenceajtón a szellőzőt nyitva kell hagyni, hogy megfelelő legyen a kemence szellőzése. Amint a kemencében a megfelelő mennyiségű fa parázslik a kemenceajtót lezárjuk így a fa izzik és a kemencét a megfelelő hőfokra fűti. Egyenletesen, fokozatosan (inkább többször kevesebb tüzelőt tegyünk a kemencébe, mint egyszerre sokat) kell fűteni egészen addig, míg a kemence teljesen áthevül kb 220-250°-ra felmelegszik. A felfűtést követően a parazsat a kemence közepéről a szénvonó segítségével eltoljuk  vigyázva, hogy ne toljuk rá teljesen a búbos kemence oldalára. A tüzelő maradékát és a hamut ki kell seperni a kemence sütőteréből  úgy, hogy a sütőfelület tiszta legyen. Kisepréshez kukoricacsuhéból készült pemétet vagy cirokseprűt használjunk. A műanyag vagy egyéb anyagból készült seprű nem megfelelő.

A hagyományos búbos kemence sütőfelületének megfelelő hőmérsékletét fehér liszttel tudjuk ellenőrizni. A forró sütőfelületre behintünk egy kis fehér lisztet, ha a liszt
- megfeketedik: a kemence forró, szellőztetni kell
- lassan megsárgul de nem sötétedik tovább: a kemence hideg, tovább kell fűteni
- egyenletesen megsárgul és tovább barnul ősz barnára: a kemencénk tökéletesen lett felfűtve.

Ha a hagyományos búbos kemence tökéletesen lett felfűtve a kenyérsütést követően lángost, pitát, halat is süthetünk benne. Azok az ételek, amelyek hamar, rövidebb idő alatt, kisebb hőmérsékleten sülnek kenyérsütés után elkészíthetőek a búbos kemencében.

Minden hagyományos búbos kemence, mobil kemence másként süt, ne keseredjünk el, ha az első kenyerünk vagy egyéb kemencében sült étkünk kissé jobban megsül vagy kicsit sületlen marad. Legyen a kemencénk hagyományos búbos vagy mobilkemencét ki kell tapasztalni.

 A mobil kemence felfűtése

A mobil kemence felfűtése hasonlóan történik mint a hagyományos búbos kemence felfűtése, azonban a mobil kemencében általában tepsiben, szankó segítségével sütünk. A mobil kemencéből a parazsat nem vesszük ki. Amint a mobil kemence elérte a kellő hőfokot (a fa faszénként izzik) a szénvonóval a kemencében szétterítjük a parazsat, (e fölé toljuk a szánkót) majd a kemence tetejét lezárjuk az erre a feladatra kialakított, samottból készült kemencesapkával, a szankót betoljuk és ráhelyezzük a tepsiben az ételt. A kemence ajtót óvatosan, lassan nyissuk, hogy a huzat ne csapja tele a tepsit pernyével. Az általunk készített szánkó alsó része hőterelővel van ellátva, azonban, ha hamar megég az étel,  érdemes egy cserepet a szánkó hőterelő részére tenni, így kisebb lesz a közvetlen hő, mely a kemencében lévő parázs mennyiségétől is függ.

Kemencés receptek

Hagyományos kenyér

- 1 kg búza finom liszt (készülhet vegyes tészta is, teljes kiőrlésű liszttel 1:1 arányban keverve, ebben az esetben
   több folyadékot vesz  fel)
- 2 cs. élesztő (22 g)
- 4 kk só (ízlés szerint)
- 6 dl langyos víz

a lisztet átszitáljuk (ha nincs otthon szita tökéletes a levesszűrőn történő átszitálás, a lényeg, hogy a lisztet áttörje), majd hozzáadjuk a sót. Ha szárított élesztőt használunk a liszttel elkeverjük, ha rendes élesztőt használjuk, a víz egy részében (egy csipet cukorral) felfuttatjuk. A lisztben kis mélyedést alakítunk ki, ahová a felfutott élesztőt öntjük és a liszttel szépen elkeverjük, majd hozzáöntjük a maradék vizet is. A lisztet és a folyadékot összedolgozzuk úgy, hogy a tészta elváljon a kezünktől és sima felületű legyen. Kicsit gyurmás állaga van, ha az ujjunkkal megnyomjuk a tészta szépen visszarúgja magát. Ekkor a tésztát  cipóra formázzuk, meghintjük kis liszttel és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Mire a kemencét felfűtjük a tészta megkel. A kenyér előző nap is bedagasztható. Ha a  kenyér megkelt a tésztát átgyúrjuk és cipót formázunk belőle, tovább pihentetjük kb. 30 percet. A tetejét késsel tetszőleges mintában megvágjuk. A kemencét kiseperjük, az alját meghintjük és bevetjük a kenyeret. A kenyeret formában is vagy káposztalevélen is süthetjük. Ha formában sütjük a formát  béleljük ki sütőpapírral, ha káposztalevélben, akkor a cipót a káposztalevélbe helyezzük és így vetjük be a kemence aljába.
A kenyér 50 perc alatt készre sül a kemencénkben. Amint kivettük, a kenyeret hideg vízzel kenjük át, mosdassuk meg, ettől finom ropogós, vastag lesz a héja. Kemencébe történő bevetés előtt is megmosdathatjuk a kenyeret kis sós vízzel, így még ropogósabb, fényesebb lesz a kenyér.

Ez egy alap recept, a még száraz lisztbe bátran keverhetünk különböző finomságokat például  frissen őrölt köményt (1 mkk elegendő), különböző magvakat, de a magokat érdemes előtte megpirítani úgy még finomabbak. Süthetünk a kenyerünkbe akár sonkát, szalonnát, azonban sülés után itassuk le róla a zsiradékot.

Ha egy egészen pici ecetet keverünk a vízbe (1 kk), akkor a kenyér nem morzsálódik.

Kolbásszal töltött kenyér búbos kemencében sütve

   

Gyúrás nélküli kenyér Japánból

Hozzávalók:
1 db 3 dl pohár
2 és fél pohár (7,5 dl) kenyérliszt
1/2 pohár (1,5 dl) teljes kiörlésű liszt
1 kk élesztő
1/4 kk só (ízlés szerint)
1 és egy bő negyed pohár víz (4 dl)

A hozzávalókat szárazon (esetleg habverővel) összekeverjük, hozzáadjuk a vizet és kanállal vagy villával esetleg kézzel összekeverjük. Nem kell dagasztani csupán összekeverni. Állni hagyjuk minimum 12 órát, de lehet akár 20 órát is, ennél többet nem érdemes. A kelesztés hosszúsága a fontos, szobahőmérsékleten. A kelesztési idő leteltével, általában másnap lisztezett deszkára öntjük a masszát. A masszát négyrét hajtjuk és egy szárazon lisztezett fémedénybe tesszük (minden műanyag fogantyút vegyünk le az edényről), majd megvágjuk a tetejét hogy ne repedjen fel a széle. Előmelegített sütőbe (180-190 fok) vagy jól felfűtött kemencébe tesszük.

Lefedve 30 percig sütjük, majd 30 perc után levesszük a fedőt és megpirítjuk a kenyeret 15-20 perc alatt.

A nagyobb liszt arányhoz arányosan emeljük a só és a víz adagot is. A nagyobb kenyeret tovább sütjük fedő alatt és pirítani is tovább pirítjuk fedő nélkül.

Köszönjük a receptet Lőrincz Istvánnak Japánból, Sapporoból


Sonkás- hagymás kenyér

- 1 kg búza finom liszt (készülhet vegyes tészta is, teljes kiőrlésű liszttel 1:1 arányban keverve, ebben az esetben
   több folyadékot vesz  fel)
- 2 cs. élesztő (22 g)
- 2 kk só
- 6 dl langyos víz
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 1 vastag csík füstölt húsos szalonna vagy sonka

a hagymát és a szalonnát/sonkát kockára vágjuk, majd a szalonnát/sonkát serpenyőben elő pirítjuk, a serpenyőből kivéve leitatjuk róla a zsiradékot (egyszerű papírtöltős tányérra szedve ez megoldható). A szalonna zsírján (ha nem túl égett és füstös) a kockára vágott hagymát üvegesre pirítjuk. A lisztet átszitáljuk (ha nincs otthon szita tökéletes a levesszűrőn történő átszitálás, a lényeg, hogy a lisztet áttörje), majd hozzáadjuk a sót, elkeverjük és beleöntjük a  lecsepegtetett szalonnát/sonkát és a hagymát. Ezeket a lisztben elkeverjük úgy, mintha szétmorzsolnánk, figyeljünk arra, hogy a hagyma és a szalonna/sonka darabok elváljanak egymástól és a  liszt minden részére jusson belőle. Ha szárított élesztőt használunk a liszttel elkeverjük, ha rendes élesztőt használjuk, a víz egy részében felfuttatjuk. A lisztben kis mélyedést alakítunk ki, ahová a felfutott élesztőt öntjük és a liszttel szépen elkeverjük, majd hozzáöntjük a maradék vizet is. A lisztet és a folyadékot összedolgozzuk úgy, hogy a tészta elváljon a kezünktől és sima felületű legyen. A tésztát  cipóra formázzuk, meghintjük kis liszttel és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Mire a kemencét felfűtjük a tészta megkel. A kenyér előzőnap is bedagasztható. Ha a  kenyér megkelt a tésztát átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. majd letakarva tovább pihentetjük kb. 30 percet. A tetejét késsel tetszőleges mintában megvágjuk. A kemencét kiseperjük, az alját meghintjük és bevetjük a kenyeret. A kenyeret formában is vagy káposztalevélen is süthetjük. Ha formában sütjük a formát  béleljük ki sütőpapírral, ha káposztalevélben, akkor a cipót a káposztalevélbe helyezzük és így vetjük be a kemence aljába. A kenyér teteje ízlés szerint meghinthető mákkal vagy liszttel, ekkor ez rásül. Amíg nem tapasztaltuk ki a kemencében a kenyérsütés idejét nem javaslom, nehogy ráégjen. A kenyér 50 perc alatt készre sül. Amint kivettük, a kenyeret hideg vízzel kenjük át, mosdassuk meg, ettől finom ropogós, vastag lesz a héja.

 


Tökipompos/kenyérlángos/langalló

elkészítése a hagyományos kenyér tésztájából, sütése tepsiben történik. A tepsit zsiradékkal kikenjük. vagy sütőpapírral kibéleljük. A kenyér tésztából 1 ujjnyi vastag, tepsi méretű tésztát nyújtunk a lisztezett gyúródeszkán. A kinyújtott tésztát óvatosan a sodrófa segítségével a tepsibe helyezzük. A tésztát vékonyan megkenjük zsiradékkal, bekenjük tejföllel, majd megszórjuk apróra vágott sonkával és vöröshagymával. A kemencében kb. 30 perc alatt készre sütjük.


Elődeink a kenyér kemencébe vetésekor az alábbi imát mondották el:

A te kegyelmedből Uram, a mi örömünkre, ámen.

Kemencében sült pizza

- kész pizzatészta
(recept hamarosan)
- pizzaszósz
(recept hamarosan)
- sajt (esetleg többféle)
- feltét (bármi ami a hűtőben akad)

A pizzatésztát vékonyra nyújtjuk és vékonyan megkenjük a pizzaszósszal. A feltétet rárakjuk és sajttal megszórjuk a tészta tetejét. A kemencében 15 perc alatt készre sütjük.

       

Kemencés húsok


A kemencében húsok is süthetőek, legyen az csülök, jó fajta hurka-kolbász vagy szárnyas jószág. Ne ijedjünk meg attól, hogy kemencében főzzünk, süssünk. Attól függően, hogy milyen tepsit használunk javasoljuk a szankó használatát. Mobil kemence esetén szinte mindig, hagyományos búbos kemence esetén egyedileg ajánlott, de nem szükségszerű míg egyéb vékony tepsiivel történő sütés esetén javasolt a kemencében a szankó használata.

 

Kemencében sült karaj parajjal.

Recept

8 szelet csont nélküli sertéskaraj
8 főtt tojás
20-25 dkg szeletelt bacon
só, bors
bazsalikomlevelek
egy fej fokhagyma
egy-két kisebb fej hagyma

A kivert hússzeleteket megsózzuk, megborsozzuk, belegöngyöljük a főtt tojást. A kapott batyut körbetekerjük baconnel és fogvájóval megtűzzük. A szalonna alá bazsalikomleveleket dugdosunk.

A húsokat olajjal kikent tepsibe tesszük, körérakjuk a lapjában félbevágott fokhagymát és a hagymát, kevés vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, majd a kellően felfűtött kemencébe toljuk. 40-45 perc után a fóliát levesszük, a parázsra kevés nyers tölgy-vagy akácforgácsot dobunk a füstösebb íz kedvéért, és 15-20 perc alatt pirosra sütjük a töltött húst.

Fokhagymás parajkrémmel és tepsis vagy sült krumplival kínáljuk.

   


Mobil kemencében sült  csirke, szalonnával, hagymával

- 1 db kemence
- némi csirke (süthető része)
- jó húsos szalonna
- fokhagyma, vöröshagyma egészben, tetszés szerint
- némi zsiradék
- só, bors
- alufólia
- 1 szánkó
- 1-2 tepsi (hús mennyiségétől függően)

A kemencét felfűtjük. Amíg felfűtjük ( kb. 1-1,5 óra, valamint kellő mennyiségű, jó fajta bor) és  elég parázs lesz a kemencében előkészítjük a húst.
Mozsárban durvára törjük az egész borsot majd összekeverjük sóval. Lehet őrölt bors is, de tapasztalatom szerint ízletesebb a frissen tört borssal. A húst megszórjuk a borsos-sós keverékkel mindkét oldalán és elhelyezzük a tepsiben. A szalonnát nagyságrendileg 1 cm-es csíkokra vágjuk és a hús mellé tesszük. A vörös hagymáról a legfelső héját levesszük, a még sárga hagymát félbe vágjuk és a hús mellé szorítjuk, ugyanígy járunk el a fokhagymával is, bár a fokhagyma gerezdjeire szedve is bedobálható a hús mellé, de megpucolni nem szabad. Némi vizet öntünk alá és valamennyi olajat vagy zsírt. Nem kell sok. Ha előkészítettük a húst letakarjuk fóliával.
Ha felhevült a kemence a kürtőt egy cseréppel lezárjuk, a szánkó alsó részére cserepet teszünk, hőterelés céljából, majd a szánkót a szétterített parázs fölé tesszük és rátesszük a tepsit. Kb. 1 óra után ha a hús megpárolódott levesszük az alufóliát és a tepsit visszatoljuk a szánkón a kemencébe. Kb. 30 perc alatt a hús lepirul, forgatni nem kell. A kemence ajtót lassan csukjuk be, hogy a huzat a húst ne szórja tele pernyével.
 
A még különlegesebb íz kedvéért a fólia levétele után dobjunk egy kis nyers tölgy vagy akác fát a kemencében lévő parázsra és pirítsuk a húst ilyen módon, így kap egy kis barrique füstös ízt a húsunk, melyre jobban csúszik a  jó fajta veresbor. 


Kemencében sült kárász, szalonnával

- 1 db kemence
- 1-2 db tepsi (hal függő)
- 1 db szánkó
- alufólia
- néhány, ebben az esetben 3 db kárász
- némi húsos szalonna
- só, bors
- kis zsiradék (a mi esetünkben mangalica zsír)
- tetszés szerint fehér bor, leginkább a pohárba mint a halra

A kemencét az ismert módon felfűtjük. A halakat megmossuk, beirdaljuk majd sózzuk, borsozzuk. A tepsit kizsírozzuk és a halat ráhelyezzük. A halat amennyire tudjuk beborítjuk szalonnával, öntünk alá egy kis bort vagy  vizet és lefóliázzuk. A halat a szánkón a kemencébe tesszük, kb. 1 óra alatt megsütjük. Amint a hal átpárolódott a fóliát levesszük és a halat la kemencében epirítjuk egészen addig míg a szalonna egészen megpirul.
 
 
A halat is lehet füstölni a fent említett módon. Nagyon pikáns ízt kap a halacska!


Kemencében sült, töltött cukkini

- 1 db cukkini
- 30-40 dkg darált hús
- kis bögre rizs
- 1-2 fej hagyma
- 1 paradicsom, 1 paprika
-  tejföl
-  sajt
-  olaj
- fűszerek

A kemencét fűtsük fel, a cukkinit megmossuk, félbe vágjuk és a közepét kivájjuk, a nagyon magos rész kivételével félre tesszük, a kivájt tököt sózzuk, borsozzuk. A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, rádobjuk darált húst, a kockára vágott paprikát és paradicsomot, valamint a cukkini kivájt, kockára vágott részét. Fűszerezzük, majd kis párolás után, ha a hús megpuhult lepirítjuk. A rizst megfőzzük és összekeverjük a hússal. A cukkiniből a só hatására eresztett nedvet felitatjuk és olajozott (zsírozott) tepsibe tesszük, majd  megtöltjük a töltelékkel, a rizses darált hússal. A tejfölt sóval, borssal, kis reszelt sajttal elkeverjük, majd a töltelék tetejére tesszük. A tejföl tetejére reszelünk még sajtot. A fűszerezésnél ügyeljünk arra, hogy a tölteléket kissé túl kell fűszerezni, mert a tök nem elég fűszeres. Az egész tepsit lefóliázzuk, óvatosan, kissé csúcsosra hagyva a fóliát, hogy a sajt ne érjen hozzá. A kemencében kb. 15-20 perc alatt megpárolódik a tök, majd a fóliát levesszük és megpirítjuk a sajtot.

       
 
   
       

A töltött cukkiniről a képeket Lili lányom készítette.

Kemencében sült, töltött patiszon

- 2 db patiszon
- 4-5 db virsli
- 2 db főtt tojás
- kis bögre rizs
- 1-2 fej hagyma
- 1 paradicsom, 1 paprika
-  tejföl
-  sajt
-  olaj
- fűszerek

A kemencét fűtsük fel, a patiszont megmossuk, félbe vágjuk és a közepét kivájjuk, a nagyon magos rész kivételével félre tesszük, a kivájt tököt sózzuk, borsozzuk. A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, rádobjuk virslit, a kockára vágott paprikát és paradicsomot, valamint a patiszon kivájt, kockára vágott részét majd fűszerezzük. Kis párolás után, ha a virsli megpirult lepirítjuk a tölteléket. A rizst megfőzzük és összekeverjük a virslis töltelékkel. A patiszonból a só hatására eresztett nedvet felitatjuk és olajozott (zsírozott) tepsibe tesszük, majd  megtöltjük a töltelékkel, ha túl sok a töltelék akkor nyugodtan pakoljuk a tök mellé. A tejfölt sóval, borssal, kis reszelt sajttal elkeverjük, majd a töltelék tetejére tesszük. A tejföl tetejére reszelünk még sajtot. A fűszerezésnél ügyeljünk arra, hogy a tölteléket kissé túl kell fűszerezni, mert a tök nem elég fűszeres. Az egész tepsit lefóliázzuk, óvatosan, kissé csúcsosra hagyva a fóliát, hogy a sajt ne érjen hozzá. A kemencében kb. 15-20 perc alatt megpárolódik a tök, majd a fóliát levesszük és megpirítjuk a sajtot.

   

Kemencében sült kolozsvári káposzta

- 1 kg apró savanyú káposzta
- 1 fej hagyma
- füstölt kolbász
- füstölt szalonna
- 40 dkg. darált hús
- paprika, paradicsom
- 1 nagy tejföl
- 1 bögre rizs
- fűszerek

A hagymát, a paprikát, a paradicsomot, a szalonnát kockára vágjuk, a kolbászt felszeleteljük. A szalonnát és a kolbászt megfuttatjuk, majd a hagymát üvegesre pirítjuk, beledobjuk a paprikát, paradicsomot, megkavarjuk és beledobjuk a darált húst. Ha a darált hús színt vált kis vízzel felöntjük, fedő alatt a fűszerekkel megpároljuk és lepirítjuk. Közben a rizst megfőzzük. A káposztát egy serpenyőben kis vízzel fedő alatt megpároljuk majd lepirítjuk. Ha minden hozzávaló elkészült, kiolajozott tepsibe a káposzta kétharmadát beletesszük, elsimítjuk és a tetejére halmozzuk a tölteléket. A tölteléket elegyengetjük és beborítjuk a maradék káposztával. A tejfölt kis sóval elkavarjuk, majd a káposzta tetejére borítjuk, egyenletesen elegyengetjük. lefóliázzuk a kemencében csapódó pernye miatt és kb. 1 óra alatt megsütjük. A fólia nem feltétlen szükséges, ha óvatosan nyitjuk-csukjuk az ajtót és nem csapjuk tele hamuval.Kemencében sült hurka

- disznótoros májas és véres hurka
- tepsi
- néhány korty víz
- alufólia
- 1 üveg vörösbor

A disznótorból került hurkákat tepsibe helyezzük, kissé megszurkáljuk (hústűvel) és öntünk alá néhány korty vizet (a néhány korty kb. 1 dl), majd a vörösbort kinyitjuk. A tepsit lefóliázzuk és a bort pohárba töltjük. A hurkával gazdagon megrakott tepsiket a kemencébe tesszük és  vörösbort kortyolgatva 40 percig fólia alatt sütjük. 40 perc után a fóliát levesszük és 10 perc alatt, míg megterítünk és előkészítjük a savanyút, a hurkákat készre sütjük. Akinek van otthon némi sütnivaló kolbásza, azt is nyugodtan a hurka mellé csaphatja. A kemencés füsttől a hurkánk különleges ízt kap, tálalhatjuk sült vagy köményes főtt burgonyával.


Kemencében sült rakott hús

- 1 db rakott hús
- 1 db tepsi
- fólia
- vörösbor

Ennek a receptnek a különlegessége a rakott hús, aminek a receptjét külön meg kell említeni.

- szűzpecsenye
- nyesedék husik
- fátyolháj
- só,bors, kömény, ízlés szerint majoranna

A fátyolhájat elkérjük a böllértől és négyzet alakúra vágjuk. A szűzpecsenyét, a húsokat hosszanti kb. 2x2 cm széles szeletekre vágjuk. A fátyolhájat kiterítjük és egy sor husit lerakunk, fűszerezzük, majd tekerünk egyet a hájon, majd ismét lerakunk egy sor husit mintha rétest tekernénk fel. Amint végigértünk a husival egy rétesvastagságú rakott husit kapunk, ahogy a képen is látható.
A rakott husit tepsibe tesszük, öntünk alá kb. 1 dl vörösbort vagy vizet, majd lefóliázzuk a husit. A kemencébe tesszük és kb 50 percig sütjük fólia alatt. A fóliát levéve lepirítjuk, a husit nem forgatjuk az alatta lévő zsiradékot egy kanál segítségével a hús tetejére locsolgatjuk. Kb. 30 perc alatt a fátyolháj teljesen teljesen átsül, ekkor a husi elkészült. NE vágjuk fel, várjuk meg míg kihűl és hidegen vékony szeletre vágva tálaljuk.


Kemencében sült csülök


 - 1 db füstölt csülök
- néhány szem fokhagyma
- néhány darab babérlevél
-  vöröshagyma
- só, egész bors
- krumpli

A csülköt hideg vízben, néhány darab babérlevéllel, fokhagymával, vöröshagymával, egész borssal felteszünk főni. A kemencét jól felfűtjük. Cserépedényben főzhetjük a kemencében is vagy tűzhelyen előfőzzük. A félig főtt csülköt lecsepegtetjük és cseréptepsibe helyezzük, majd 2 órán  keresztül fedő alatt a kemencében sütjük. A csülök alá kis főzőlevet öntünk. Amikor a csülök átfőtt, levesszük a fedőt majd a krumplit, vöröshagymát, fokhagymát mellé tesszük és a búbos kemencében pirosra pirítjuk.

Töltött káposzta

A töltött káposzta receptjét nem írom le, mindenkinek megvan a saját, családi recept alapján készülő nagymama-féle töltött káposzta receptje. Az előkészített töltött káposztát cserépedénybe (mi vászonedénybe) a szokásos módon belerakosgatom, majd a fedővel  lezárt edényt a felfűtött hagyományos kemence hátsó részébe az úgynevezett majba toljuk, még a kenyér sütése előtt. Mire megsül a kenyér a töltött káposzta is elkészül. kb. 2-2,5 óra. Kemence és adag függő. Mobil kemence esetén ügyeljünk a kemence hőmérsékletére, ha szükséges tegyünk a parázsra apró fát, a kemence folyamatos hőmérséklete miatt, míg a töltött káposzta el nem készül.

Halászlé bográcsban (majdnem kemencében)

- 2 kg halászlének való hal
- 3 fej vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- őrölt piros paprika
- zsír
- bajai halászlé esetén széles metélt

A halat megmossuk és feldaraboljuk. A hagymát a paradicsomot, a paprikát apró kockára vágjuk. A hagymából, a paprikából és a paradicsomból lecsós alapot készítünk. A lepirult alapra dobjuk a halszeleteket, átforgatjuk, majd felöntjük vízzel.  Sózzuk, borsozzuk, őrölt pirospaprikát szórunk rá, majd hagyjuk főni. Ha a hallé elkészült átpasszírozzuk a halászlevet. A passzírozott lét forraljuk, majd belefőzzük a széles metéltet. Tálalunk.


Kemencén kívüli sütési módok

A szabadban való sütés-főzésnek a kemencén kívül több alternatívája is létezik. Jól ismert módja a bográcsolás, nyárson sütés.
Szabad tűzön a klasszikus bográcslógatáson kívül főzhetünk koronán is. Jellemzően három lábú koronák léteztek. Ezt a koronát a parázs fölé helyezték, vagy tüzet raktak alá és erre került az agyagedény. Így akár halászlé, húsleves, bármi edényben készülő étek is elkészíthető. A háromlábú edényt illetve a vászon edényt szintén használhatjuk szabad tűzön vagy kemencében is. A háromlábú edénynek és a koronának a hátránya, hogy folyamatosan tüzelni kell alá, de túl nagy tüzet nem tudunk rakni, ezért a tüzet folyamatosan gondozni kell alatta.

 

 
 


Halat süthetünk bográcsban, nyárson vagy tepsiben kemencében.

   
 
 
A receptjeink folyamatosan bővülnek. Próbálják ki hagyományos búbos kemencében vagy mobil kemencében készült ételeinket s okozzanak örömet családjaiknak a jellegzetes kemencés ízeinkkel. A receptek tűzhelyen is könnyedén elkészíthetőek. Örömmel vesszük visszajelzéseiket a vendégkönyvön keresztül.

Receptekkel kapcsolatban az alábbi telefonszámon kérhetnek segítséget: (30) 650-6490
Szeresd s tisztelt az kemencéd, midőn legjobb barátod, ő süti az betevőd s ontja rád melegét.